Охлаждение Славуты

Автор YUKON, 21 Травня 2010, 21:09:12

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

ВКБ

#1065

Якщо лузар помпа вмирає, то вмирає остаточно. Касетний роликовий підшипник херзаміниш.
Розсипався сепаратор, згорів, гарь і сажа висипалось, мастила нуль, на роликах видно скрошування відшулушування. Тобто знос по кореню квадратному  суми квадрату ресурсу по кількості обертів з квадратом навантаження. Ну навантаження там блоха від ременя і від затяжки всмоктуванням крильчатки. Тому якщо 70тис пробігу перевести в мільони обертів то як раз ресурс, десь мабуть 200млн.обертів це 70 тис км пробіг.

У мене була попередня помпа, там було два звичайниі підшипники кулькові.
Якщо ти в авто, то все в тебе добре -  ти жируєш.

vladishtm

#1066
Цитата: Toris від 29 Вересня 2022, 11:32:22До речі, якийсь чоловік колись проводив цікаві досліди з ультразвуковою пралкою. Він замочував білизну з пральним порошком в першому тазику без ультразвукової пралки і одночасно іншу білизну у тазику з ультразвуковою пралкою. Потім через якийсь час порівнював білизну. Різниці між ними не виявилось.

Потужність "чудо стіралок " дуже мала для тазіка. Лохотрон, для поцінювачив халяви. Але це не значить що там немає ультразвуку, і що при достатній потужності випромінювача не буде кавітації.
Тоб то при одній і тій самій частоті (читай швидкості руху) але різній потужності буде або не буде кавітація. Справка "Волны с частотой менее 20 Гц называются инфразвуком, а с частотой выше 20 кГц – ультразвуком..."

Костя з"їхав з крильчатки на підшипник  :(  мікроскопа не буде.

Цитата: ВКБ від 29 Вересня 2022, 16:59:58Якщо лузар помпа вмирає, то вмирає остаточно. Касетний роликовий підшипник херзаміниш.
Розсипався сепаратор, згорів,....У мене була попередня помпа, там було два звичайниі підшипники кулькові.
Стведжують що роликовий там краще "Роликовий підшипник модернізованої конструкції витримує досить великі осьові і радіальні навантаження, створювані приводним ременем. " ніж кульовий.
Славута 1,3Li 2009
ЭБУ М10.3+  М113111SL132022         
исправ.MIKAS11.0.AEC 02.33.111Dec2

ВКБ

А от цікава, що роликовий там не треба, то конструктивно втулено щоб вал малий не робити і шків не утоняти, і вал неутоншувати. Там вісьових і радіальних навантажень бздик. Але умирають і більші підшипники на натяжному ролику, ресурс смазки і гамплик , шелушиться і втрачає розмір кулька та обойми. Якби мати доступ і оновити змащку чи промити,то бігали б довше.
Там в лузарівському я так і не прняв як там ті ролики тримались від вісьового зсуву, вал кладкий, ролики в два ряди, і обойма підшипника теж без буртиків
Якщо ти в авто, то все в тебе добре -  ти жируєш.

Володимир

Цитата: ВКБ від 29 Вересня 2022, 21:25:21А от цікава, що роликовий там не треба, то конструктивно втулено щоб вал малий не робити і шків не утоняти, і вал неутоншувати. Там вісьових і радіальних навантажень бздик. Але умирають і більші підшипники на натяжному ролику, ресурс смазки і гамплик , шелушиться і втрачає розмір кулька та обойми. Якби мати доступ і оновити змащку чи промити,то бігали б довше.
Там в лузарівському я так і не прняв як там ті ролики тримались від вісьового зсуву, вал кладкий, ролики в два ряди, і обойма підшипника теж без буртиків
Такі підшипники в неті не продають?
Мої бортжурнали: Славута; Ford Fusion

ВКБ

Що таке кавітаіія почнемо з цьго? Що в бульбашках, вакуум?
Якщо ти в авто, то все в тебе добре -  ти жируєш.

vladishtm

Цитата: ВКБ від 30 Вересня 2022, 17:50:30Що таке кавітаіія почнемо з цьго?
Що знасить почнемо?  :psih:   Це ж вже ви починали тут https://slavuta-club.info/forum/index.php?msg=561688 у цей вівторок на цій неділі. А drone давав посилання на що таке кавітація https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
А тепер, що все спочатку  :-D  Судячи з фото від вас, чавунній крильчатці нічого не сталося. Розвалилась механіка скажем так помпи.  Просто цікаво для самолікбезу  :rolleyes: ,  чи також буде не тронута алюмініева крильчатка через рік два? А так  -то скіко той жизні.  ;)
Славута 1,3Li 2009
ЭБУ М10.3+  М113111SL132022         
исправ.MIKAS11.0.AEC 02.33.111Dec2

romuald

Одна вода...з пустого в порожнє...

ВКБ

Думаю алюміній поїсть. Самому цікпво. І цікаво що там у новій за підшипники, таке саме мабуть. Але попередня була з звичайними, там причинамклин підшипників і прорив манжети в ркхливій горловині тонкій.

У води є інерційна складова по масі і швидкості, і от коли вода по масі запаздує за лопаткою заповнити своє місце і виникає кавітація механічна, не кипіння, то різне.
Другий закон Ньютона в динаміці. Те саме по аналогії миттєва фотографія ситуації як шприць з рідиною в зворотній напрямок потягти шток...ну щоб аналогію провести, тільки там в динаміці і миттєво.
Якщо ти в авто, то все в тебе добре -  ти жируєш.

Toris

#1073
Цитата: ВКБ від 01 Жовтня 2022, 07:34:39і от коли вода по масі запаздує за лопаткою заповнити своє місце і виникає кавітація механічна, не кипіння, то різне.
Оце і є кавітація (розрив рідини). І поки там розрив - туди виділяються гази (газовиділення у вакуум, кипіння без підвищення температури ОР). Потім, коли рідина доганяє задню поверхню лопатки, вона стискує той пар, котрий встиг виділитись, а при швидкому (адіабатному) пристисненні цей газ розігрівається від стиснення - і усе це з високою температурою лупашить по лопатці (по зворотній поверхні).

Але є нюанс: наша рідина не стоїть на місці, а рухається між лопатками потоком. Тому розрив встигає переміститись від місця виникнення, тобто назовні крильчатки.

Ще один нюанс: якщо площа перерізу каналу потоку не збільшується до виходу, то розриву потоку у каналі між лопатками бути не може, оскільки рідина обжата з усіх боків. Але це явище притаманне геометрично правильним крильчаткам.

Цитата: ВКБ від 01 Жовтня 2022, 07:34:39Думаю алюміній поїсть.
Хіба що механічно засраною окислами та брудом ох.рідиною. Мили содою алюмінієву каструлю? Алюміній шипів? ОР має лужну реакцію, як сода. Тому ОР не роз'їдає чавунний блок та алюмінієві радіатори.

Володимир

Цитата: vladishtm від 30 Вересня 2022, 21:31:51Просто цікаво для самолікбезу  :rolleyes: ,  чи також буде не тронута алюмініева крильчатка через рік два? А так  -то скіко той жизні.  ;)
Моя алюмінєва фіри Hort.





Мої бортжурнали: Славута; Ford Fusion

ВКБ

Кавітація може лише  при прискореннях лопаток, бо рідина має циркуляційну установлену швидкість,  тобто при прогазовці. Причкорення це зміна швишкості окружної в часі.
Оце тему обсмоктали )))
Якщо ти в авто, то все в тебе добре -  ти жируєш.

Toris

Якщо крильчатка спроектована та виготовлена правильно - у каналах крильчатки не буде ніякої кавітації ні при яких прискореннях. Кавітаційні пошкодження будуть лише на кінчиках лопаток (бо неможливо виготовити лопаті нульової товщини) та на початку (у вузькому місці) вихідного равлика.

Підшипники здохнуть набагато раніше, ніж кавітація дасть про себе знати.

vladishtm

#1077
По поводу появи бульбашок. Ось натрапив відео
Spoiler
Саме там добре помітно, що при атм. тиску перші бульбашки у воді почалися за порогом десь 64градуси. Це у води (Ткип. =100град). Цікаво  б попробувати з тосолом.
Кого цікавить більш потужно з магнітами  B)  В нас тут вітри постійно.... тож замість двигла вітряк ,+ бойлерів пару старих, і зробити опалення на зиму  :wacko: (ну і світло якесь ще буде). Як по мені цей варіант затратно набагато дешеше ніж вітряк в єлектроєнергію а потім єлектроенергію у щось.
Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=AfcapuY5cG4
практично ось варіант "тепла підлога" https://youtu.be/ED7jHdcaWYg?t=512
[close]
Славута 1,3Li 2009
ЭБУ М10.3+  М113111SL132022         
исправ.MIKAS11.0.AEC 02.33.111Dec2

Toris

Свідки кавітації та свідки антикавітації - дивимось сюди:

https://www.youtube.com/watch?v=5AsCRy1E1Co

Алекс

Кавитация возникает преимущественно в системе с атмосферным давлением,т е без клапанов в пробке бачка/радиатора
Вопрос знатокам и завсегдатаям  :help:
Кто-то давненько хвалился,шо поставил расширительный бачек Vag  :applause:
Но темы как таковой на форуме не обнаружил,может отдельно ее и не було  :dunno: Ткните носом,если шо,плиз  :drinks: 
В очередной раз потек бачек,в чермете подвернулся с иномарки вот такой
Не будь его брал бы другого образца-пониже и трубки вбок
ВОПРОС-ставили такой именно ?

Славута 1.3Li 2006 г ГБО 4
 ЗиЛ-4331 прицеп ГКБ-8328