Малюємо схему ДХО на базі штатних фар в півнакала

Автор ВКБ, 01 Жовтня 2014, 17:09:05

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олександр

Кілька зауважень по схемі:
1. Лампи будуть світити не в половину накалу, а на 25% (так як на кожній буде падати половина напруги, а потужність U^2/R).
2. При увімкненні режиму ДХО буде світити і дальній і ближній? Чи я помиляюся? Маса ж спільна. Треба або ще одне реле, або верхнє на схемі реле із ще однією парою нормально замкнених контактів для розірвання ланцюга, що з'єднує спіралі ближнього світла, при включенні режима ДХО

ВКБ

Цитата: oleksandrКілька зауважень по схемі:
1. Лампи будуть світити не в половину накалу, а на 25% (так як на кожній буде падати половина напруги, а потужність U^2/R).
2. Буде світити і дальній і ближній? Чи я помиляюся? Маса ж спільна

Слушне запитання.

При послідовному підключені напруга ділиться на кількість споживачів, тобто на їх струм залежить від розподілення напруги як цілої на кількость споживачів.

Тобто на кожну однакову лампу У/2=14/2=7В.

Для послідовного ланцюгу:

I=I1=I2

U=U1+U2

U1=U2=14/2=7B

I=60Wt/14V=4.28А Для визначення опору  (60Вт паспортна) Або міряємо мультиметром

R1=U/I=14/4.28=3.27Om Або міряємо Омметром

P1=7*4.28=30Wt

R=R1+R2

R=3,27+3,27=6,6

Р1=P2=U^2/R=14~2/6.6=30Вт. по формулі видно і так сходу, чим більше опір, ти мменше потужність, а так як R=R1+R2, опір збільшується

Цитата: oleksandrКілька зауважень по схемі:

2. При увімкненні режиму ДХО буде світити і дальній і ближній? Чи я помиляюся? Маса ж спільна. Треба або ще одне реле, або верхнє на схемі реле із ще однією парою нормально замкнених контактів для розірвання ланцюга, що з'єднує спіралі ближнього світла, при включенні режима ДХО

Аналізуємо цю схему нижче:

При вмиканні габаритів, чи ближнього, чи моргнути - реле верхнє відключить живлення на ДХО і включе массу як штатно.
 Якщо поставити діод, то при могранні і увімкненні освітлення (ближній -дальній дозвіл від однієї кнопки габаритів) буде працювати по штатному ланцюгу, але зміненому із-за підводу до реле.

Світити дальній бех діода, через спільну масу буде 100%, так як підходить два живлення.
Якщо ти в авто, то все в тебе добре -  ти жируєш.

Олександр

1. Помилочка. Р1=P2=U^2/R=14~2/6.6=30Вт - якщо в чисельнику 14 В, а в знаменнику 6,6 Ом то і потужність отримуємо сумарну (тобто на двух лампах). А на одній лампі відповідно 15 Вт
2. Я не про те. Я про те, що спіралі як ближнього, так і дільнього світла з'єднані між собою. І в режимі ДХО буде горіти як дальній, так і ближній

ВКБ

Цитата: oleksandrПомилочка. Р1=P2=U^2/R=14~2/6.6=30Вт - якщо в чисельнику 14 В, а в знаменнику 6,6 Ом то і потужність отримуємо сумарну (тобто на двух лампах). А на одній лампі відповідно 15 Вт

Ні не сумарну, ви формулу застосували для одного елемента, а у нас їх два. І джерело цього ланцюга 14В, а не 7.
Або приводимо два опору як замінник одного.

Олександр

ВКБ

Згоден! Загулявся, давно в рукопашну не рахував. Цифри є суддя. Підітру зверху, щоб людей не плутати.

\"Або приводимо два опору як замінник одного.\" :D , після цих слів я понів де лопухнувся.
Але для ДХО хватає з головою.

Олександр

ВКБ

Наче не повинен, реле ближнього і дальнього буде розімкнене. Маса у них загальна....Струм по ланцюгу дальнього.

Маса по середені (схематично), ліворуч сила ближнього, правору сила дальнього.

Олександр

А хто йому заважає йти по ланцюгу ближнього?

ВКБ

Цитата: oleksandrА хто йому заважає йти по ланцюгу ближнього?

Ніхто...... :D Буде супер ДХО. От тепер буде кушать приблизно 60Вт. 50%.

ВКБ

З діодом буде в 25% накала, якщо всунути в ланцюг ближнього в направлення струму.

Тобто два реле 5-ти контактних і 2 діода на 5А.

Romka

з чого виплива, що з діодом буде на 25%????
на діоді максимум впаде 1,5 В, ще й гріться буде безбожно и згорить, по ходу.
Slavuta BRABUS 1.3L LPG 4

ВКБ

Цитата: Romkaз чого виплива, що з діодом буде на 25%????
на діоді максимум впаде 1,5 В, ще й гріться буде безбожно и згорить, по ходу.

Та нє, діод вирішує проблему одночасного горіння двох спіралей ближнього і дальнього. Треба тільки дальнього. По закону ома при послідовному підключенню потужність споживання і свічіння впаде в 4-ри рази. Навіть я по формулам помилився. Півнакала - це не правильно, жаргонно.

Чи  згорить не знаю, треба перевірити. Підіійде від підкови згорівшої на 65А. Там ток ближнього 3,92А.

Володимир

А як на рахунок того щоби поставити ШИМ регулятор і крутити собі силу світла за бажанням?
Мої бортжурнали: Славута; Ford Fusion

ВКБ