Закон України "Про Національну поліцію"

Автор YUKON, 29 Жовтня 2015, 10:55:20

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

YUKON

Всім привіт!
07.11.15 набуває чинності закон України "Про Національну поліції".
Трохи спробую проаналізувати даний нормативний акт, трохи прокоментую, під автомобільною призмою.

Поліцейських можливо фіксувати фото, відео, аудіо на підставі ст. 9 оскільки поліція діє на підставах відкритості та прозорості.
Ст. 18 встановлює, що поліцейський звернувшись до Вас або Ви звернулися до нього зобов'язаний назвати прізвище, посаду, спец. звання та пред'явити на вимогу посвідчення, надавши можливість ознайомитися в його руках. Раніше була возвожность мілііціі трактувати, що при зверненні міліціонера до Вас було вимогу представитися та пред'явити.
Ст.20 у поліцейських повинна бути форма і жетон, який не можна ховати, поліцейському заборонено знімати з однострою чи приховувати нагрудний знак, а також будь-яким іншим чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому або фіксуванню її за допомогою технічних засобів.

Ст.35 Зупинка ТЗ з наступних причин,:
1) якщо водій порушив ПДР;
2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;
3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об'єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;
4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;
5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху.
8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.
2. Поліцейський зобов'язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті.

ст.34 передбачили право поліцейського провести поверхневу перевірку авто. Поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника і двері салону, а також особа повинна самостійно показати вміст особистих речей і авто.
Протирічить Конституції а й відповідно - ст.ст. - 3,6,7,8,9,18 цього ж закону!
Не озвучене питання проведення операцій по типу "Зброя,вибухівка"...та ін.
Ну, ще залишає надію, як "потопаючому", ч.2 ст.34, може шось проговорять. пояснять!

ч.4 ст. 37 Поліцейський може тимчасово обмежити фактичне володіння річчю або пересування транспортного засобу для запобігання небезпеці, якщо є достатні підстави вважати, що річ або транспортний засіб можуть бути використані особою з метою посягання на своє життя і здоров'я або на життя чи здоров'я іншої людини, або пошкодження чужої речі. На вимогу особи поліцейський зобов'язаний повідомити про причини застосування ним відповідних заходів.
Обмеження фактичного володіння річчю здійснюється на підставах та в порядку, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Потім ч.5 ст.37 Обмеження фактичного володіння річчю здійснюється шляхом вилучення речі в її фактичного володільця, обмеження її перенесення або перевезення.
Поліцейський зобов'язаний у письмовій формі повідомити свого керівника про тимчасове обмеження фактичного володіння річчю особи, а також зобов'язаний скласти протокол про здійснення тимчасового обмеження фактичного володіння річчю та вручити протокол цій особі.
Коментар.
Спочатку законодавець розмежовує поняття річ і транспортний засіб, потіб все в "кучу"...хоча речі в теорії права...Класифікація речей проводиться за різними підставами. Однією з під­став поділу речей на вцди є особливості правового режиму речі Правовий режим речей - це встановлений у законодавстві порядок набуття, користу­вання та відчуження речей як об'єктів цивільного права.
Залежно від особливостей правового режиму речі поділяються на такі види:
нерухомі та рухомі (ст. 181 ЦК України);
Рухомими речами є речі, котрі можна вільно переміщувати в просторі.
Простіше говорячи - транспортний засіб і є річ! Так крапати закон і "опростоволоситься"!!! ПРОФАНИ ДК їм "этого не простит"!

Ст. 38. Проникнення до житла чи іншого володіння особи
1. Поліція може проникнути до житла чи іншого володіння особи без вмотивованого рішення суду лише в невідкладних випадках, пов'язаних із:
1) рятуванням життя людей та цінного майна під час надзвичайних ситуацій;
2) безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у вчиненні злочину;
3) припиненням злочину, що загрожує життю осіб, які знаходяться в житлі або іншому володінні.
2. Проникнення поліцейського до житла чи іншого володіння особи не може обмежувати її права користуватися власним майном.
Це про той випадок коли нова "поліцейська кобра" забажає "полізти під капот" і "звірити" номери вузлів та агрегатів! Я так думаю, що у кожного водія під капотом "лежить" штука або дві баксів, які він сховав від жінки! ;D

Стаття 40. Застосування технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису
1. Поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою:
1) попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб;
2) забезпечення дотримання правил дорожнього руху.
2. Інформація про змонтовану/розміщену автоматичну фототехніку і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.
Якщо не буде шось на кшалт 33 Наказу МВС...лапті нам хлопці, проводитимуть відеофіксацію даж на власну мобілку! >:(

Vladilenovich

YUKON

Ну є надія на те, що приведуть нормативку у відповідність але...Гондурас є Гондурас! В ньому ніколи не було "правового поля", були тільки "понятия"!

Сергей

Цитата: YUKON від 04 Листопада 2015, 08:23:25
але...Гондурас є Гондурас! В ньому ніколи не було "правового поля", були тільки "понятия"!
Ага, у нас же везде в руководстве народец с высокими организаторскими способностями, а то что не профессионалы/спецы, так тож ерунда-замы и помощники на что?

\"Только дураки учатся на своих ошибках\" Отто фон Бисмарк

YUKON

Цитата: Сергей від 04 Листопада 2015, 14:11:16
Цитата: YUKON від 04 Листопада 2015, 08:23:25
але...Гондурас є Гондурас! В ньому ніколи не було "правового поля", були тільки "понятия"!
Ага, у нас же везде в руководстве народец с высокими организаторскими способностями, а то что не профессионалы/спецы, так тож ерунда-замы и помощники на что?
ПФФФФФ, так рукойводители, они ж в плане руками поводить, а сделать то мелочь...зам в лучшем случае сделает!

Sergio_an

с первого января камеры - и по 20 балов за любое нарушение - лимит 120 - потом казнь1

Алексей

Привіт. Сьогодні у новинах бачив що хочуть узаконити що не передялати права ментам а передавати в руки. Також розказували що передавали права "Новій полійій" а поліцейський взяв тапорвав прав і сказав що тепер немає в вас прав а йому водій каже яж вам передав а він були права тепер не меє. От і якз цим боротись. Зновїм права дали вище криши і безпредел на дорогах можуть тепер вони творити.

Григорий

Ну і що тут таке страшне, раніше ти був зобов"язаний вийти з авто і стояти біля переднього лівого крила авто, скільки їзжу і скільки зупиняли ніколи не впала з мене корона і ореол не влетів. Якщо я не почуваюсь порушником то чому їх боятись, у нас виходить якщо потрібна допомога то поліці друзі а коли нарушив то "мінти погані"
СЛАВУТА -- конструктор для дорослих, але дуже простий.

Володимир

Мене як зупиняють то я зразу права даю в руки, якщо нічого не порушив, то подивляться і бажають щасливої дороги. Одного разу зранку почули запах зубної пасти, спитали чи пив, сказав що ні, то на тому і розійшлись.
Мої бортжурнали: Славута; Ford Fusion

st0kaN

Цитата: Григорий від 17 Жовтня 2016, 19:36:44
Някщо потрібна допомога то поліці друзі
Вообще то они за это зарплату получают. Это их работа нам помагать, в первую очередь. Их никто не заставлял служить идти. А раз пришел - делай своё дело.
Меня раз тоже хотели оштрафовать, за то что на тротуаре стоял. Долго мурыжили, пока я не задал вопрос - есть 2 метра для прохода пешехода? Он сразу и заглох. Итого - просто хотел найти лоха и развести, чтобы выписать протокол. В итоге он у меня потом ещё просил права в руки и я ему не дал. На вопрос почему не дам - ответил, что не хочу, имею право. А если бы дал - он бы ещё пол часа стоял меня задрачивал (солдат спит - служба идёт) а мне с ним разговаривать некогда и не о чем. Они вроде и хорошие (типа), но хорошесть их однобокая какая то. То бабку щимануть с буряками, то кота с дерева снять. А мажоры как парковались в центре на переходах - так и паркуются. Только и могут, что к славутам цепляться. Это у нас в городе так. Может в других нас. пунктах иначе.
И да - ещё раз - это их работа, я их не заставлял служить идти. Они обязаны приезжать на помощь людям, если это необходимо. За это с наших налогов их капает нехеровая по меркам Украины з\п.
Metalcore 4ever

f3s

Цитата: st0kaN від 17 Жовтня 2016, 20:41:04
Цитата: Григорий від 17 Жовтня 2016, 19:36:44
Някщо потрібна допомога то поліці друзі
Вообще то они за это зарплату получают. Это их работа нам помагать, в первую очередь. Их никто не заставлял служить идти. А раз пришел - делай своё дело.
Меня раз тоже хотели оштрафовать, за то что на тротуаре стоял. Долго мурыжили, пока я не задал вопрос - есть 2 метра для прохода пешехода? Он сразу и заглох. Итого - просто хотел найти лоха и развести, чтобы выписать протокол. В итоге он у меня потом ещё просил права в руки и я ему не дал. На вопрос почему не дам - ответил, что не хочу, имею право. А если бы дал - он бы ещё пол часа стоял меня задрачивал (солдат спит - служба идёт) а мне с ним разговаривать некогда и не о чем. Они вроде и хорошие (типа), но хорошесть их однобокая какая то. То бабку щимануть с буряками, то кота с дерева снять. А мажоры как парковались в центре на переходах - так и паркуются. Только и могут, что к славутам цепляться. Это у нас в городе так. Может в других нас. пунктах иначе.
И да - ещё раз - это их работа, я их не заставлял служить идти. Они обязаны приезжать на помощь людям, если это необходимо. За это с наших налогов их капает нехеровая по меркам Украины з\п.

Ты прав и я согласен с тобой. Речь моя об ощущенияих в целом, не только про нарушения пдд. Самое печальное что по ощущениям ничего не поменялось, кроме как менты стали пентами и пересели с бобарей и корчей, на приусы и кенгу. Распил бюджета, как это было, есть и будет. "Мажоры" так называемые знают что могут отмазаться, в ус не дуют. А обычный гражданин должен страдать от незнания законов( увы, это так. Сам их плохо знаю ).

Sergik32

Завжди якщо гальмують і просять показати права і дікумент на авто то виходжу і стою біля дверки і даю права в руки, якщо нічого не порушив то якого тухеса їх боятися, а забере права і піде в машину до себе то нехай іде, заберу в нього посвідчення.
Лучше Slavuta может быть Rolls Royce Phantom, всё остальное есть ошибка автопрома.
[img]http://www.calorizator.ru/line/07848Hdf000KPRh9GD0YHRjCDQstC(0LTQuNGC0Ywg0

YUKON

Вообще то они за это зарплату получают. Это их работа нам помагать...
Ви взагалі, хто-небудь,  відрізняєте службу від роботи???
Служба це коли зобов'язаний відповідно до Закону її нести, а робота не завжди пов'язана з виконанням Закону! Хоча і повинна йому відповідати - трудовому, наприклад, зак-ву!
Служити те і є СЛУЖИТИ тобто допомагати власниму народові захищати "його" інтереси ,як від посягнень так і від порушень що вже трапились!

st0kaN

Цитата: YUKON від 26 Жовтня 2016, 15:59:50
В данном контексте разницы нет. Так как службы как таковой тоже нет.
Как в том анекдоте - " а шо тут ещё и зарплату платят? Я думал пистолет дали - и мутись как хочешь"
Metalcore 4ever

YUKON

Цитата: st0kaN від 26 Жовтня 2016, 19:39:36
Цитата: YUKON від 26 Жовтня 2016, 15:59:50
В данном контексте разницы нет. Так как службы как таковой тоже нет.
Как в том анекдоте - " а шо тут ещё и зарплату платят? Я думал пистолет дали - и мутись как хочешь"
От как нет? ЗУ "Про службу в органах місцевого самоврядування", ЗУ "Державну слубу", Стаття 19. Конституції - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.