Диодные фары головного света

Автор Camel Trophy, 31 Січня 2017, 18:06:53

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Ваше мнение о диодных лампах

Нахолерувономен1треба, за отопление платить нечем....
9 (27.3%)
Это реальная альтернатива ксенону
17 (51.5%)
Ксенон лучше
7 (21.2%)

Всього голосів: 33

YUKON

За час покі експлуатую світлодіодні лампи в фарах головного світла, побачив, звернув увагу на те, що спочатку вони гарно світять потім світло притухає. Оскільки в більшості випадків відстань для поїздок в мене не велика(до 200 км. від міста), то поки продовжую експлуатувати СД лампи.
Якщо стане питання більш дальніх поїздок, думаю варто перейти на стандартні жовті лампи, бо дійсно, біле світло не завжди комфортне.
З приводу питання, щодо затухання СД лампи та її охолодження особливих проблем покі не бачу, слава богу в мене покі все норм і все ж такі думаю, що затухання і охолодження дуже залежить від способу охолодження (конструктивно вентилятором або пасивно за рахунок збільшених радиаторів).
Бачив на ютубі що люди виводять охолодження в підкапотний простір.
На сьогодні вважаю, що найкращим чином освітлення в темну пору доби дає лінза з ксеноном.
Ледів, таких щоб реально классно світили, немає даж Піліпси і Осрами за 3-5 К гривень

Володимир

Цитата: YUKON від 10 Вересня 2019, 14:07:45
За час покі експлуатую світлодіодні лампи в фарах головного світла, побачив, звернув увагу на те, що спочатку вони гарно світять потім світло притухає.
Це не світло притухає, а очі його гірше сприймають.
Мої бортжурнали: Славута; Ford Fusion

Toris

Цитата: Володимир від 10 Вересня 2019, 14:40:05
Цитата: YUKON від 10 Вересня 2019, 14:07:45За час покі експлуатую світлодіодні лампи в фарах головного світла, побачив, звернув увагу на те, що спочатку вони гарно світять потім світло притухає.
Якщо у лампах стоїть захист від перегріву кристалів, то він зменшує напругу, стабілізуючи струм та зберігаючи кристали.

При нагріванні напівпровідник починає краще проводити струм (I), тому напругу (U) зменшують, щоби залишити значення струму сталим у допустимих межах. А потужність (P) при цьому падає, бо один з множників зменшився (P=I*U).

Володимир

Цитата: Toris від 10 Вересня 2019, 14:49:02
Цитата: Володимир від 10 Вересня 2019, 14:40:05
Цитата: YUKON від 10 Вересня 2019, 14:07:45За час покі експлуатую світлодіодні лампи в фарах головного світла, побачив, звернув увагу на те, що спочатку вони гарно світять потім світло притухає.
Якщо у лампах стоїть захист від перегріву кристалів, то він зменшує напругу, стабілізуючи струм та зберігаючи кристали.

При нагріванні напівпровідник починає краще проводити струм (I), тому напругу (U) зменшують, щоби залишити значення струму сталим у допустимих межах. А потужність (P) при цьому падає, бо один з множників зменшився (P=I*U).
Я коли паяв БК, то останнім часом використовував настільну лампу з ледлампою, то чим більше сидиш, тим світло тускнішає і я менше бачу, з лампою розжарювання такої проблеми не було.

Toris

Цитата: Володимир від 10 Вересня 2019, 16:42:52Я коли паяв БК, то останнім часом використовував настільну лампу з ледлампою, то чим більше сидиш, тим світло тускнішає і я менше бачу, з лампою розжарювання такої проблеми не було.
У мене вдома майже всюди лед-лампи Maxus з теплим спектром, уже кілька років. Настільна лампа теж така. Не можу сказати, що світло змінюється на протязі кількох годин. Повна аналогія з лампами розжарювання по світлу. Тільки ці лампи ледь теплі, не гріють поверхню, якщо щось під них покласти. :)

Toris

Цитата: Salek від 10 Вересня 2019, 18:08:25
Цитата: Toris від 10 Вересня 2019, 16:48:49 Повна аналогія з лампами розжарювання по світлу.
Художественный свист!!!
Наведи свої аргументи, будь ласка, або будемо читати п.4.1, п.4.9 та п.4.10 Правил.

Володимир

Цитата: Toris від 10 Вересня 2019, 16:48:49
Цитата: Володимир від 10 Вересня 2019, 16:42:52Я коли паяв БК, то останнім часом використовував настільну лампу з ледлампою, то чим більше сидиш, тим світло тускнішає і я менше бачу, з лампою розжарювання такої проблеми не було.
У мене вдома майже всюди лед-лампи Maxus з теплим спектром, уже кілька років. Настільна лампа теж така. Не можу сказати, що світло змінюється на протязі кількох годин. Повна аналогія з лампами розжарювання по світлу. Тільки ці лампи ледь теплі, не гріють поверхню, якщо щось під них покласти. :)
В мене всі на 4100К, але таке наблюдається не на всіх лампах.

На роботі навіть маю в кабінеті вже років 7-8 три ще три старих економки люмінісцентних, виробника не пам"ятаю, то з перших днів був ефект, що як включив, то зразу в кабінеті дуже яскраво, а десь через пів години того світла вже замало і хочеться ще, від того світла чи звужуются зіниці, чи зменшується світлочутливіть очей, бо коли переходиш у інше приміщення, то там також темно.

Romka

Доки ця тем жувалась, китайці вже дешеві ледові фари ближнього випустили (по відгукам нормані, не сліплящі)
https://rozetka.com.ua/101450814/p101450814/

Цитата: Salek від 10 Вересня 2019, 18:49:14

Цитата: Toris від 10 Вересня 2019, 18:28:52
Наведи свої аргументи

http://bit.ly/2NUXyLM

Преходимо, маємо
https://5koleso.ru/articles/obzory/svetodiody-v-mashine-plyusy-i-minusy-led-optiki

Светодиоды в машине:
плюсы и минусы LED-оптики

"5. Светодиоды имеют чистый белый свет, что положительно сказывается на восприятии высвечиваемой ими «картинки» – она практически не имеет искажений."

Недоліки - просто смішні, коли маєш гроші на діодну оптику.
Щось пішло не так. Або прогрес або заказуха?

Цитата: Володимир від 11 Вересня 2019, 10:29:37
На роботі навіть маю в кабінеті вже років 7-8 три ще три старих економки люмінісцентних, виробника не пам"ятаю, то з перших днів був ефект, що як включив, то зразу в кабінеті дуже яскраво, а десь через пів години того світла вже замало і хочеться ще, від того світла чи звужуются зіниці, чи зменшується світлочутливіть очей, бо коли переходиш у інше приміщення, то там також темно.

То може превірити здоров"я? Ми не молодіємо.
ПС. Мені теж якось не вистачало світла, як виявилось справа зовсім не в лампах була....
Slavuta BRABUS 1.3L LPG 4

Romka

тут согласен на 100%, правда, инфракрасный спектр нам нафик нужен.
Slavuta BRABUS 1.3L LPG 4

Toris

Цитата: Salek від 11 Вересня 2019, 11:37:11Тут "вопрос" в другом.
Цитата: Toris від 10 Вересня 2019, 16:48:49
Повна аналогія з лампами розжарювання по світлу.
https://slavuta-club.info/forum/index.php?topic=13566.msg532376#msg532376
Вот полный спектр лампы накаливания LED пока не могут воспроизвести.
Я мав на увазі свої психофізіологічні відчуття.

Цитата: Володимир від 11 Вересня 2019, 10:29:37В мене всі на 4100К, але таке наблюдається не на всіх лампах.

В мене теж така проблема з люмінісцентними лампами. Світло ріже очі, давить на психіку - і все одно відчуття, що темно. Пробував усе, від совдепа до імпортних - різниця лише у часі реагування: совдеп тисне одразу, імпортне трохи пізніше. То я так і сидів на накальних та галогенних лампах, поки не з'явились доступні "теплі" діоди.

Мабуть, ми так реагуємо на лінійчастий спектр люмінофора газорозрядних ламп. Ненавиджу газорозрядне світло. Можливо, зараз є нормальний люмінофор з кращим спектром, але при наявності діодів воно вже непотрібне.

Цитата: Romka від 11 Вересня 2019, 11:09:36Доки ця тем жувалась, китайці вже дешеві ледові фари ближнього випустили (по відгукам нормані, не сліплящі)
https://rozetka.com.ua/101450814/p101450814/
Я їх вживу дивився, дають чітку верхню межу, але не рівною лінією чи з правою сходинкою, а ніби як контур "тарілки" НЛО: в центрі вище, по краях нижче. І ККД світлодіодів у них низький, бо використовується лише частина від повної діаграми напрямленості випромінювання світлодіода. Забракував я їх.
Втім, якщо вірити купі відео, які я передивився по таких фарах, якість виконання у них нормальна, хоч подекуди потрібно допрацьовувати пляму контакту з радіатором.

Володимир

Я не вникав в технологію виготовлення діодів, але пам"ятаю що хтось десь писав, що в білих світлодіодах насправді світить люмінофор.

Олександр 1968

Білий колір можна отримати двома способами.Перший це матриця з трьома основними(зелений синій червоний).Спосіб достатньо затратний бо збалансувати всі три кольори проблемно бо наприклад при напрузі на синьому світлодіоді 3.4 вольта коли він світить яскраво,червоний вже мертвий(роб. Напруга не більше 3 вольта). Різні робочі струми ,різна віддача світла створюють проблеми при виготовленні дешевих світлодіодів зі стабільними характеристиками.А тому такі світлодіоди робляться методом нанесення жовтого люмінофору на синій світлодіод.Причому для більш теплого кольору треба товстіший шар ,що погіршує тепловий режим .Тому більшість дешевих світлодіодних ламп мають температуру вище 5000 К.Дешево і круто для пациків.Лампи з температурою хоча б 4300 і нижче як правило дорогі бо вимагають більш кращих світлодіодів та їх охолодження

Toris

Колись пробував вникати в технологію світла світлодіодів, то писали, p-n переходи дають ультрафілетове випромінювання, яке збуджує люмінофор. Тобто технологія отримання видимого спектру в принципі така ж, як в люмінісцентних ламп. Тільки проблемніша, бо робоча температура p-n переходу сягає 200°C. Саме з температурних причин відбувається прискорена деградація люмінофору та зсув спектру в сторону ультрафіолету. Тільки в дешевих діодах це відбувається швидше, а в брендових повільніше.

Варіант пропускання "холодного" світла дешевих кристалів через жовтий світофільтр лише прибере синій спектр, а слабкого жовтого спектру не додасть, що візуально буде видно як значне зниження світлового потоку. Тому варто брати лише дорогу продукцію з брендовими діодами "теплого" світла.

Що стосується самого спектру, то зауважу, що спектр світлодіодів хоча й має виражені максимуми у безових частотах, але цей спектр набагато ширший, ніж "лінійки" газорозрядних ламп. Тобто рецептори ока заливають спектром більш рівномірно, ніж "лінійки" газорозрядок. Думаю, саме через лінійчатий спектр деякі люди, як ото ми з Володимиром, відчувають "нестачу світла": мозок, яким є так званий "зоровий нерв", відчуває, що десь його накохали. Тобто рецептори ока не "резонують" з "лінійками" газорозрядок, хоча ці лінійки мають величезну амплітуду, яка мала б компенсувати відсутність частот за межами "лінійок".

Володимир

Цитата: Олександр 1968 від 12 Вересня 2019, 08:25:38
Білий колір можна отримати двома способами.Перший це матриця з трьома основними(зелений синій червоний).Спосіб достатньо затратний бо збалансувати всі три кольори проблемно бо наприклад при напрузі на синьому світлодіоді 3.4 вольта коли він світить яскраво,червоний вже мертвий(роб. Напруга не більше 3 вольта). Різні робочі струми ,різна віддача світла створюють проблеми при виготовленні дешевих світлодіодів зі стабільними характеристиками.А тому такі світлодіоди робляться методом нанесення жовтого люмінофору на синій світлодіод.Причому для більш теплого кольору треба товстіший шар ,що погіршує тепловий режим .Тому більшість дешевих світлодіодних ламп мають температуру вище 5000 К.Дешево і круто для пациків.Лампи з температурою хоча б 4300 і нижче як правило дорогі бо вимагають більш кращих світлодіодів та їх охолодження
Тепер зрозуміло, чому світлодіодні 6500К лампи однакової потужності мають більше люменів ніж лампи 4100К.

Toris

Цитата: Володимир від 12 Вересня 2019, 10:02:24Тепер зрозуміло, чому світлодіодні 6500К лампи однакової потужності мають більше люменів ніж лампи 4100К.
Саме так. Навіть у лідерів, які заморочуються правильною кольоропередачою для музеїв та фото/відео, кристали з правильними спектрами мають менше люменів.

Не знаю, ЯК і ЧИМ вони міряють люмени по усіх частотах спектру, але роздивлятись їхні спектрограми завжди цікаво. https://www.cree.com/led-components/media/documents/ds-XD16.pdf

Дивлячись на ріст у часі показника Лм/Вт із задоволенням зазначу, що за крайні 10 років цей показник збільшився у два рази.