ZAZ 11030840 Slavuta 1,3 Li 2003 -> Lanos SE 1.5i 16/SOHC 2011

Автор Ivan1988, 23 Травня 2018, 14:21:48

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачів і 5 Гостей дивляться цю тему.

Володимир

Цитата: Ivan1988 від 06 Липня 2023, 10:57:34
Цитувати виділенеНа однорежимці буде або добре їхати на бензині, або на газі. Газ хоче збільшення кутів запалювання, а на тих кутах для газу на бензині не бажано їздити.

Я це знаю, але "спеціаліст" з чіп тюнінга мені розповідає протилежне, відразу видно що йому треба просто заробити грошей.
В мене є досвід створення, програмування і експлуатації двухрежимки на Мікас 7.6 Славути, це було дійсно класно і практично. Тоді відчутно добавилося потужності двигуну і знизилася витрата газу. І що було зручно, що переключившись на бензин їдеш як нічого не бувало.
Звісно хотілося і тут на Ланосі таке організувати.
Можна купити блок 113 і записати в нього таблиці з свого, плюс ще один режим.
Мої бортжурнали: Славута; Ford Fusion

Ivan1988

Цитувати виділенеМожна купити блок 113 і записати в нього таблиці з свого, плюс ще один режим.

Блок бувший у використанні, буде коштувати десь 2 тис. грн. І не факт що щось вийде. Мабуть цей варіант не для мене.

vladishtm

Цитата: Володимир від 06 Липня 2023, 10:34:32чіплоадер свій загружчик при становленні зв"язку заливає тільки в в мікас 10.3, при під"єднанні до 11.3 іде тільки команда на переведення його в режим програмування.

Ти путаеш. "Установить связь" це і є перевод в режим програмування.
Ось з хелпу по плюсам та 11тому
"а запись FLASH памяти и чтение EEPROM памяти осуществляется только после перевода ЭБУ в режим программирования (кнопка "Установить связь").

А тепер ще повторно цитую хелп 1.97 розділ  - Команды загрузчика[/i]
"""Установить связь" - загружаем микропрограмму-загрузчик (перевод в режим bootloader) в память ЭБУ. Следует отметить, что не для всех типов поддерживаемых ЭБУ нужно выполнять эту команду. Подробнее о необходимости использования данной команды можно прочитать в разделах, посвященным конкретным ЭБУ.""

По конкретним ЄБУ
розділ "Микас-10.3"
Для данного ЭБУ возможны следующие команды:
Установить связь
Считать FLASH
Записать FLASH
Перевод в режим диагностики

І ось важлива відмінність 10.3 від плюсів
Внимание! Все перечисленные команды должны выполняться с ЭБУ, который находится в режиме программирования, кроме команды "Установить связь", которая используется для перевода из режима диагностики в режим программирования.

розділ "Микас-10.3+ (Микас-11)"
Для данного ЭБУ возможны следующие команды:
Установить связь
Считать FLASH (для выполнения этой команды не нужно переводить ЭБУ в режим программирования)
Считать EEPROM
Записать FLASH
Перевод в режим диагностики

По поводу бутлодера в хелпі чіплодера
"Внимание! Для того, чтобы сделать чтение прошивки ЭБУ более безопасным рекомендуется выключить опцию "Вычитывать BootLoader ЭБУ Микас-10.3+" окна настроек программы. В данном случае область в вычитанной из ЭБУ прошивке, содержащая бутлоадер будет пустой. Запись такой прошивки обратно в ЭБУ с помощью загрузчика ChipLoader не приведет к очистке области бутлоадера, хранящемся в ЭБУ. Однако, при записи данной прошивки в ЭБУ с помощью программ-загрузчиков других производителей может привести к полному выходу ЭБУ из строя."
Що і наблюдалось у тебе. Потім ти лодером "піднімав" ЕБУ .

Але це все фігня. В тебе можливо  треба якось знайти чим заливали в твій мікас. Якось же його прошили?
І ще  думаю - що не зря в тому ж лодері з"явилися пункти меню на блок 114тий. Не було б нужди не ліпили б. Ну або як підказують міняти мікас.
Або просто заспокоїтись та іздити.Всі ми чогось бажаємо та "не завжди наші бажання можливі"

Славута 1,3Li 2009
ЭБУ М10.3+  М113111SL132022         
исправ.MIKAS11.0.AEC 02.33.111Dec2

Ivan1988

Цитувати виділенеОднако, при записи данной прошивки в ЭБУ с помощью программ-загрузчиков других производителей может привести к полному выходу ЭБУ из строя."
Що і наблюдалось у тебе. Потім ти лодером "піднімав" ЕБУ .
Я ж не записував прошивку зчитану ChipLoder, а хотів записати прошивку серійну відредаговану в МікасОнлайн об'ємом 576 кБ, такого ж об'єму зчитується флеш в OpenBox.

Цитувати виділенеАбо просто заспокоїтись та іздити.Всі ми чогось бажаємо та "не завжди наші бажання можливі"
Мабуть так воно і буде. Бо вже багатьом написав спеціалістам по прошивкам і ніхто не може зробити і залити дворежимну прошивку в Мікас 11.4, я так зрозумів не має ні в кого платного софта під ці операції. Деякі готові залити однорежимну, цікаво яким редактором вони її правлять, бо заливають скоріш за все через OpenBox.

Володимир

Цитата: vladishtm від 06 Липня 2023, 22:43:28
Цитата: Володимир від 06 Липня 2023, 10:34:32чіплоадер свій загружчик при становленні зв"язку заливає тільки в в мікас 10.3, при під"єднанні до 11.3 іде тільки команда на переведення його в режим програмування.

Ти путаеш. "Установить связь" це і є перевод в режим програмування.
Я не путаю, я розказую про те що відбувається при натисканні кнопки "Установить связь" при роботі з різними блоками. Для мікас 103 іде запис куска коду в блок, а для мікас 113 тільки поманда переводу в режим програмування. Якщо не віриш, можу пошукати логи зняти з коморта під час обміну з блоками 103 і 113.

vladishtm

Я навів прямий текст з хелпу від чіплодера. Можливо вони звиздять..... я не робив досліджень. В мене 10.3+ , я слідував вказівкам з хелпу. При помилковому виборі вкладки 10.3 отримував помилку роботи. Зберіг на всяк випадок прошивку що була до моїх переписувань.  Її копію правив, заливав зчитував, правив....
На самому початку попробував 096...Перезаливавв свою правлену багато разів без проблем. Швидкість 57600,  перерахук КС та вичітування бутлодера включені завжди. Жодних питань не було.
Ось скрін  з 0h по 204h - сектор бут (бутлодер)
Другий  Далі з 300h керуюча програма. Це вірно для 10.3+ 11.0
У 10.3 там вже не так (про бут сектор)

Славута 1,3Li 2009

vladishtm

А ось який вигляд матиме область сектора бут якщо його не зчитувати. Саме заливання такої прошивки Опенбоксом приведе до нероботи мікаса.  А от чіплодеру пох - він по любому використовує свій лодер.
Славута 1,3Li 2009

vladishtm

Ось приклад де  теж  добре  видно різницю адрес  10.3 та 10.3+ (11.0)
Славута 1,3Li 2009

Володимир

Цитата: vladishtm від 07 Липня 2023, 10:54:36А ось який вигляд матиме область сектора бут якщо його не зчитувати. Саме заливання такої прошивки Опенбоксом приведе до нероботи мікаса.  А от чіплодеру пох - він по любому використовує свій лодер.
Чіплоадер, просто ту ділянку пам"яті при записі прошивки не пише, він не робить запис всієї флеш пам"яті, а тільки ділянку де керуюча програма і лілянку з калібровками.

vladishtm

Цитата: Володимир від 07 Липня 2023, 11:49:24Чіплоадер, просто ту ділянку пам"яті при записі прошивки не пише,
Так, це якщо при запису буде виключена опція про бутлодер. А якщо з таким варіантом прошивки хтось  не поставить опцію "писати тільки калібровку" - гаплик. Або, я так розумію при запису тим же опенбоксом.
Тому я для себе чітко опріділив, - зчитую і пишу ВСЮ прошивку. З адресу 000 по 7FFFF Береженого як кажуть...

В 10.3 останній байт калібровки 2697F початок калібровок з 20000
В моїй 11тій  останній байт калібровки 5697E початок калібровок  з 50000
Це мабуть однорежимки.

ПС для  Ivan1988
А якщо подивитись з якого адресу починається калибровки другого режиму, взяти однорежимку скопіювати в хекс редакторі перший блок і тупо вставити його  в другий блок з потрібногого адресу,  Потім пробувати редагувати в мікасонлайн....і спробувать записати чіплодером тільки калібровки (чи всю  :dunno:  з переражунком контрольної сумми)....
Славута 1,3Li 2009

Ivan1988

Цитувати виділенеПС для  Ivan1988
А якщо подивитись з якого адресу починається калибровки другого режиму, взяти однорежимку скопіювати в хекс редакторі перший блок і тупо вставити його  в другий блок з потрібногого адресу,  Потім пробувати редагувати в мікасонлайн....і спробувать записати чіплодером тільки калібровки (чи всю  :dunno:  з переражунком контрольної сумми)....
Не знаю, щось не зрозуміло мені як воно буде працювати.

Написав сьогодні відомому в Україні чіповщику Ланосів і подібним авто, розповів про проблему.
Ось, що можна виділити з його відповідей:
1) Він чомусь не спростував те, що ОпенБокс може писати дворежимну прошивку. Повинен записати. 57 ногу на масу і все повинно працювати.
2) ЧіпЛоадером 1.97 взагалі сказав не пробувати навіть читати чи писати Мікаса 114, бо потом не піднімеш.
3) Для складання дворежимки програма Кріт - те що треба.
4) Для редагування прошивки можна використовувати ЧіпЕксплорер 1.95, заходити як Мікас 10.3+, для конвертації формату 576 кБ - 512 кБ і навпаки користуватися програмою (якої в мене не має). ОпенБокс пише тільки SMS 576 кБ.
5) Редактором прошивок МікасОнлайн він не користується, тому не знає чому в мене не вийшло з цим софтом.

vladishtm

Цитата: Ivan1988 від 07 Липня 2023, 22:00:21для конвертації формату 576 кБ - 513 кБ і навпаки користуватися програмою (якої в мене не має)
Чув ще про Motor Loader (мотор-мастер) під СМС, але щось...
Spoiler
Общие сведения
Программирование данного ЭБУ возможно только в режиме "без доработки". Из-за того, что процессор ЭБУ защищен, программирование в режиме "с доработкой" для ЭБУ данного типа невозможно: считанная прошивка будет иметь некорректное содержание, а попытки записи FLASH не приведут к изменению его содержимого.

Для выполнения сервисных функций (чтение/запись FLASH) производитель ЭБУ включил в прошивку загрузчик, временно отключающий защиту FLASH и предоставляющий доступ к его программированию.

При записи прошивки область загрузчика не затрагивается. В случае сбоя прошивки достаточно установить связь с ЭБУ еще раз.

После завершения работы с ЭБУ ОБЯЗАТЕЛЬНО необходимо нажать на кнопку "Отключиться". В противном случае ЭБУ останется в режиме загрузчика.

Программирование без доработки
Порядок программирования:

1.выберете тип "Микас М10.3, M12.3 (М113/M114/M124) - без доработки" на панели выбора модели ЭБУ;

2.подключите переходник для программирования ЭБУ  к разъему "Output" адаптера;

3.подключите разъем программирования ЭБУ:

·при работе с ЭБУ ЭБУ M10.3 - с помощью разъема 81-pin;

·при работе с ЭБУ Микас-12.3 - установите требуемое состояние переключателей универсального кабеля и только затем подключите ЭБУ к требуемому разъему(ам) или подключите ЭБУ к разъему 81-pin универсального кабеля для программирования ЭБУ согласно представленной цветовой маркировке. Контакты ЭБУ, помеченные одинаковыми цветами должны быть соединены между собой. необходимости соединять контакты разъема 81-pin - нет;

4.подключите питание к адаптеру;

5.нажмите на кнопку "Подключиться". Статус подключения будет отображаться в логе работы программатора;

6.после подключения выполните все необходимые операции;

7.после завершения работы нажмите на кнопку "Отключиться".

[close]
Славута 1,3Li 2009

Ivan1988

Цитувати виділенеЧув ще про Motor Loader (мотор-мастер) під СМС, але щось...

Цікаво, не знав про таку програму. Скачав та встановив. Підтримка мого блоку є. Але я так і не зрозумів чи пише він "на столі" через спеціальний перехідник. Пишуть "возможность работы через COM-порт, при наличии ключа MMKey с соответствующей лицензией". Без ліцензії працювати через китайський K-line адаптер не буде.

Встановив на ноутбук другу операційну систему Windows XP, встановив ChipExplorer 1.95, вкладкою Микас 10.3+ дуже довго вікриває мої калібровки, але відкриває. відредагував кути під пропан-бутан. Тепер шукаю конвертор 512-576 кб, не можу знайти. І як краще, спочатку створити кротом двурежимку 512, а потом перевести в 576, чи конвертувати два режима окремо в 576, а потім Кротом об'єднувати?

Dnestr

10 років користуюся мотор лодирем.Программа працює тільки зі своїм адаптером або ключ з ліцензією.Мікаси пише на столі через кабель.Проблем не було ні разу.По зрозумілих причинам у на с цей адаптер вже неактуальний ukr